Tandimplantaten in combinatie met een kunstgebit

In sommige gevallen is een combinatie van tandimplantaten en een kunstgebit de beste keuze. Bijvoorbeeld wanneer uw kunstgebit, ook wel prothese genoemd, niet meer lekker zit. Wij leggen u graag uit wanneer dit een goede keuze is en hoe de ingreep in zijn werk gaat.

Wat is een tandimplantaat?

Een tandimplantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt geplaatst en de tandwortel vervangt. Een implantaat biedt houvast aan een kroon, brug of kunstgebit. Een implantaat wordt gemaakt van vriendelijke materialen zoals titanium, waar soms een keramische laag overheen komt.

Wanneer combineren we implantaten met een kunstgebit?

Als het kunstgebit los zit, zorgen implantaten ervoor dat het weer houvast krijgt. Wanneer uw gebit een goede basis heeft ervaart u geen problemen meer met bijvoorbeeld praten en eten. Door middel van speciale drukknoppen of staafjes die op de implantaten zitten klikt u het gebit gemakkelijk vast. Een kunstgebit of prothese op implantaten heet daarom ook wel een ‘klikgebit’ of ‘klikprothese’.

Welke combinaties van implantaten en kunstgebitten zijn er?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om implantaten met een kunstgebit te combineren. De juiste keuze hangt af van de situatie. In het ene geval zijn twee implantaten voldoende, in het andere geval zijn er meer implantaten nodig om het kunstgebit vast te zetten. De tandarts overlegt met u welke optie het beste aansluit op uw persoonlijke situatie.

Implantaten kunnen op de volgende manieren uw gebit ondersteunen:

  • Met een kunstgebit op drukknoppen: Het kunstgebit zit met drukknoppen vast op twee of meerdere implantaten.
  • Met een steg of staafje: Het kunstgebit zit met een staafje vast op twee of meerdere implantaten.

Wat kosten implantaten?

De kosten van implantaten zijn verschillend; afhankelijk van de hoeveelheid werk en uw zorgverzekering. Vaak worden de behandelingskosten voor 80 tot 90% vergoed door de verzekering. Mits u aan de voorwaarden voldoet en de behandeling van tevoren bij uw zorgverzekeraar aanvraagt. De vergoeding is doorgaans het hoogst bij een restitutieverzekering.

Hoe worden de implantaten geplaatst?

De implantaten worden door een ervaren implantoloog geplaatst. Voor de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. De implantoloog opent het tandvlees op de juiste plek en boort vervolgens een gaatje in het kaakbot. Na het vastschroeven van de implantaat, hecht de implantoloog het tandvlees.

Na de behandeling

Voor een goed herstel is het belangrijk dat u de implantaten de eerste 3 maanden zo min mogelijk belast. Het eten van vloeibaar voedsel helpt hierbij. Daarnaast zorgt u voor een goede mondhygiëne door met een zachte tandenborstel de overgang van de implantaat naar het tandvlees schoon te maken. Ook stokers en ragers zijn een goede aanvulling op uw routine.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies? Neem dan contact op met de praktijk 0486-420500